Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο τον μήνα Μάρτη για την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας,πραγματοποιήθηκε και φέτος σε όλη την Ελλάδα «Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης», το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στις 11.00 π.μ.

Τα Τρίκαλα συμμετείχαν για πρώτη φορά διαβάζοντας στη γαλλική γλώσσα αποσπάσματα από το βιβλίο «Je me souviens…» του Γάλλου συγγραφέα Georges Perec, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη (παλιές φυλακές). Να πούμε πως στο μαραθώνιο ανάγνωσης  σε όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν 30 νομοί με 2000 άτομα, τα οποία διάβασαν την ίδια ώρα 11- 1 ταυτόχρονα.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γίνει γνωστό, ότι η γαλλική είναι μια γλώσσα την οποία οι Έλληνες μιλούν όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο, μια γλώσσα η οποία ενέπνευσε τόσους λογοτέχνες και φιλοσόφους διεθνούς ακτινοβολίας, μια γλώσσα η οποία χρησιμοποιείται ως εργαλείο έκφρασης από τόσους επιστήμονες, μια γλώσσα η οποία διατηρεί τη ζωντάνια της, μια γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας, μια γλώσσα η οποία χρησιμεύει για την παραγωγή νέας γνώσης.

Η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου έγινε επειδή συνδέεται άμεσα με τον διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας αφού οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν ένα κείμενο ακολουθώντας το παράδειγμα του κειμένου « Je me souviens »του Georges Perec.

Ο Georges Perec, Γάλλος λογοτέχνης, κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου του παρέμεινε ένας μάλλον περιθωριακός συγγραφέας, στα όρια της εκκεντρικότητας, ενώ σήμερα, καθιερωμένος και πολυμεταφρασμένος, θεωρείται ως μείζων εκπρόσωπος της σύγχρονης γαλλικής αυτοβιογραφικής σχολής και της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας. “Η επινόηση του νέου και η ανάμνηση (je me souviens…) του παλαιού είναι οι δύο πόλοι μεταξύ των οποίων κινείται και τους οποίους συνεχώς συνδυάζει στα κείμενά του.

Πάρα πολλοί μαθητές με περισσή χαρά και προθυμία, παρόλο το φορτωμένο πρόγραμμά τους, ήρθαν και διάβασαν τα “Je me souviens” του Georges Perec αλλά και τα δικά τους “Je me souviens”, αποτέλεσμα εργαστηρίων δημιουργικής γραφής στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2017.

Πλήθος απλών ανθρώπων που αγαπούν τη Γαλλική γλώσσα, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και διάβασαν κομμάτια από το προτεινόμενο έργο σε μια ατμόσφαιρα διαφορετική από τις μέχρι τώρα συναντήσεις του συλλόγου …

Πολλοί εκπαιδευτικοί διαφόρων σχολείων του νομού μας,είτε γαλλικής γλώσσας είτε διαφορετικών ειδικοτήτων  φέρανε μαζί τους την πιο όμορφη ανάμνηση ( στα γαλλικά ή στα ελληνικά) και διάβασαν το δικό τους « je me souviens »……. « Θυμάμαι »….

Το γυμνάσιο και Λύκειο Πύλης εκπροσώπησε η καθηγήτρια Μυλωνά Αλίκη η οποία δήλωσε, πως θα θυμάται για πολύ καιρό αυτό το όμορφο, γαλλόφωνο, σαββατιάτικο πρωινό της 18ης Μαρτίου.