Μέρα μνήμης, τιμής και αξιοσύνης για τα Τρίκαλα και τον μεγάλο μας συνθέτη, Βασίλη Τσιτσάνη, η σημερινή. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τσιτσάνη και τα 31 από τον θάνατό του (γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα), ανακήρυξε σε πανηγυρική, λιτή εκδήλωση, το έτος 2015 σε «Έτος Τσιτσάνη». Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλο το έτος υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας αποτελούν, για τον Δήμο Τρικκαίων, την κορωνίδα της απαραίτητης απόδοσης ένδειξης τιμής και αναγνώρισης στον άνθρωπο που δημιούργησε, καθιέρωσε και ανέδειξε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Εξάλλου, ήδη στις παλιές φυλακές Τρικάλων συνεχίζονται χωρίς σταματημό οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Μουσείου Τσιτσάνη, ενός ανθρώπου που, όπως ανέφερε στον λόγο του ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει το όνομά του δίπλα από το λήμμα λαϊκό τραγούδι. Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έμεινε μόνο στην ανακήρυξη αυτή. Ζήτησε, η ίδια ενέργεια να επαναληφθεί και από την ελληνική πολιτεία, δηλαδή να «αγκαλιάσει» το Υπουργείο Πολιτισμού τις εκδηλώσεις, δείχνοντας πόση σημασία έχουν τα λόγια του Τσαρούχη, ότι «ο Τσιτσάνης είναι η μόνη απόδειξη ότι έχουμε πολιτισμό».

Η όλη λιτή εκδήλωση εμπεριείχε τις ομιλίες των επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Χρ. Λάππας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου για το Μουσείο Τσιτσάνη, ο κ. Κ. Λιατίφης σημείωσε τα κοινωνικά και προοδευτικά μηνύματα στα τραγούδια του, ο κ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε στο έργο του συνολικώς και ο κ. Μητσιούλης στην ανάγκη να συνεχιστεί το έργο του Μουσείου.

Εντυπωσιακός ο λόγος του κ. Θεοφ. Αναστασίου, εκ των ιδρυτών του «Συλλόγου Φίλων Βασίλη Τσιτσάνη», επιμελητή των απάντων του, φιλολόγου και ερευνητή, μέλους του ΔΣ του Μουσείου επί σειρά ετών. Ουσιαστικά, ανέφερε τη σημαντικότητα του έργου για τον ελληνικό πολιτισμό, παροτρύνοντας άπαντες να είναι περήφανοι για την καταγωγή του συνθέτη, δίνοντας βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει το Κέντρο Ερευνας – Μουσείο Τριτσάνη.

Πριν την εκδήλωση, προβλήθηκε ένα 20λεπτο βίντεο, βασισμένο σε ταινία του Κ. Φέρρη για τα 10χρονα του θανάτου του Τσιτσάνη, με δηλώσεις επώνυμων για τη σπουδαιότητά του.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου, κ. Στέλιος Καραγιώργος, ανέλυσε τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2015.