«Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ»

ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

πάνω σε αρχειακό υλικό των παλαιών Φυλακών Τρικάλων

Σάββατο και Κυριακή 9-10 Φεβρουαρίου 2019

Ώρες 10:30-18:00 (σύνολο 15)

Ένα διήμερο βιωματικό Εργαστήριο με προβολές ταινιών,

έρευνα, ανάλυση και βιωματικές ασκήσεις.

Εισηγητής: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ

δημιουργός των ντοκιμαντέρ: Φιλιά εις τα παιδιά,

Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη,

Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί, κ.ά.

Χώρος πραγματοποίησης Εργαστηρίου:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ – Διοικητήριο παλαιών Φυλακών

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 22 άτομα

Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Δίδακτρα: 50€ (εκπτωτική τιμή 35€ για κατόχους κάρτας ανεργίας)

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Δηλώσεων συμμετοχής:

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2019.

Το Εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη όχι μόνο από τη διδασκαλία στα προηγούμενα Κινηματογραφικά Εργαστήρια Αθήνας, Θεσ/νίκης και άλλων πόλεων  ή στα καλοκαιρινά σχολεία (Βωβούσα, Μονοδένδρι, Πήλιο)  αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε 40 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ  και του Καναδά, προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

Περισσότερες πληροφορίες – Υποβολή Δηλώσεων συμμετοχής:

Βασίλης Λουλές: vassilisloules@gmail.com

 

 

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

Το Εργαστήριο κινείται στο ευρύτερο πλαίσιο του ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, έχει ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ χαρακτήρα και θα επικεντρωθεί στο θέμα: «Από το αρχειακό  τεκμήριο στον σχεδιασμό ενός ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες».

Το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως, που δίνει τον λόγο στους αφανείς ήρωες της ζωής, στους απλούς ανθρώπους ή φωτίζει την αθέατη πλευρά των πιο προβεβλημένων.

 

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου Εργαστηρίου βρίσκεται στο γεγονός ότι θα αναπτυχθεί γύρω από μια μεγάλη ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με «πρώτη ύλη» ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, που υπάρχουν στο κτήριο του πρώην Διοικητηρίου. Τα επιλεγμένα τεκμήρια θα μελετηθούν από την ομάδα ώστε να έρθουν στο φως κάποιες ανθρώπινες ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα (και πίσω) από αυτά τα ντοκουμέντα, που πολύ συχνά λέμε ότι είναι «απρόσωπα» μπορούμε μάλιστα να φανταστούμε πόσο πιο απρόσωπα είναι τα υπηρεσιακά έγγραφα σε χώρους όπως οι φυλακές.

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τους τρόπους για να «ζωντανέψουν» οι ιστορίες αυτές και θα επιχειρήσουμε (ως άσκηση) να χτίσουμε το ΣΕΝΑΡΙΟ (σκαρίφημα) ενός ή περισσότερων ιστορικών/ανθρωπολογικών ντοκιμαντέρ που θα βασίζονται επάνω τους.

 

Σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ, η οποία και θα αναλυθεί σε βάθος. Μέσω αυτής μπορούν να δημιουργηθούν ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την καθημερινότητα, την κοινωνία, την Ιστορία.

 

Με κύριο άξονα την παραπάνω άσκηση θα ανακύψουν και θα συζητηθούν καίρια ζητήματα που σχετίζονται με το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ, όπως:

— Πώς ερευνούμε στα αρχειακά τεκμήρια για ανθρώπινες ιστορίες;

— Πώς καταγράφουμε ειλικρινείς και εκφραστικές προσωπικές μαρτυρίες με την κινηματογραφική κάμερα;

— Ποια η σχέση της μικρής, προσωπικής ιστορίας με τη μεγάλη, καθολική Ιστορία;

 

Θα προβληθούν αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ του Β. Λουλέ και άλλων δημιουργών.

 

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι από μια φάση της εργασίας κι ύστερα θα έχουν χωριστεί σε 2-3 ομάδες, θα παρουσιάσουν στο τέλος τα σενάρια/σκαριφήματα ισάριθμων ιστορικών ή ανθρωπολογικών ντοκιμαντέρ. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν θα γίνουν γυρίσματα ταινίας, αλλά η κάθε ομάδα θα ετοιμάσει ένα μικρό «τρέϊλερ» για την παρουσίαση της ιδέας της).

 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ, θα λέγαμε ότι στο Εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς από κάποια «απρόσωπα» αρχειακά τεκμήρια θα περάσουμε στην ανακάλυψη ανθρώπινων ιστοριών και στον σχεδιασμό ενός ή περισσότερων ντοκιμαντέρ που θα ζωντανεύουν αυτές τις ιστορίες στηριζόμενα, κυρίως, στην προφορική μαρτυρία.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

 

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας (ιδιαίτερα σε όσους έχουν δουλέψει σε σχολεία Δεύτερης ευκαιρίας), σε ιστορικούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, ψυχολόγους (και γενικότερα σε απόφοιτους ή σπουδαστές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών Επιστημών), σε αρχειονόμους ή εργαζόμενους σε Αρχεία, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, σε όσους ασχολούνται με το «θέατρο-ντοκουμέντο», σε παραμυθάδες και αφηγητές, και ευρύτερα σε όσους ασχολούνται με την έρευνα, την προφορική ιστορία και την αφήγηση.

Για τη συμμετοχή στο Εργαστήριο δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου. Χρειάζεται όμως αγάπη για την έρευνα, το σινεμά και την προφορική ιστορία αλλά και περιέργεια, όρεξη και υπομονή.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

– Ο βασικός στόχος αυτού του Εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός «άλλου βλέμματος» πάνω στα τεκμήρια της Ιστορίας και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της.

– Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα για τις δικές τους ερευνητικές, εκπαιδευτικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

– Το Εργαστήριο αυτό, επίσης, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα-μελέτη του αρχειακού υλικού των παλαιών Φυλακών Τρικάλων.   

– Γενικότερη φιλοδοξία μας είναι να δημιουργούνται ντοκιμαντέρ ή άλλα projects που να αξιοποιούν τα Αρχεία και να συνδυάζουν την καλλιτεχνική αρτιότητα με την τεκμηρίωση και την επιστημονική εγκυρότητα.

 

ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΔΙΔΑΚΤΡΑ

 

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν στον εισηγητή Βασίλη Λουλέ το συνημμένο έντυπο  Δήλωσης Συμμετοχής και να καταβάλουν τα δίδακτρα σε Τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 50€ (εκπτωτική τιμή 35€ για κατόχους κάρτας ανεργίας)

 

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ: Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2019.

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 22 άτομα

 

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Στο τέλος του διημέρου θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Βασίλης Λουλές: vassilisloules@gmail.com

Τηλέφωνο 6944524198

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

 

Δείτε τη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δείτε την ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Δείτε το ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΛΕ