Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Κώστα Βίρβο στα Τρίκαλα. Διενεργήθηκε σε τρεις διαφορετικούς χώρους, από την περασμένη Παρασκευή, 31 Μαρτίου έως και χθες Κυριακή, 2 Απριλίου και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα και στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Πολλοί και αξιόλογοι ομιλητές και τις τρεις ημέρες των εργασιών του συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα, που αφορούν στη ζωή και το τεράστιο έργο του Κώστα Βίρβου. Και οι τρεις ημέρες συμπληρώθηκαν μουσικά με συναυλίες από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων και τη χορωδία του 32ου δημοτικού σχολείου οι εκπαιδευτικοί του οποίου ήταν η «ψυχή» του τριήμερου συνεδρίου, προεξαρχούσης της διευθύντριας του σχολείου κ. Ευαγγελίας Τζαβέλλα.

Ο Δήμος Τρικκαίων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, διά της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας συνδιοργάνωσαν το συνέδριο με θέμα «Κώστας Βίρβος: Ο Άνθρωπος, ο Δημιουργός».

Το διάστημα 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2017, η μουσική, ο στίχος, οι αναλύσεις, η μνήμη, η προσέγγιση του έργου του στιχουργού, απετέλεσαν σημείο αναφοράς για τους εκατοντάδες τρικαλινούς και επισκέπτες που το παρακολούθησαν.

Μέσω των τριάντα εισηγήσεων, με πλούσιο και πρωτότυπο μουσικό πρόγραμμα, με ένταξη του συνεδρίου στον παλμό της πόλης των Τρικάλων, με τη συμμετοχή μαθητών, το συνέδριο ήταν η έναρξη ενός νέου κύκλου πολιτιστική παρέμβασης:

Δεξιοτέχνες μουσικοί, εξαίρετοι ερμηνευτές (Λάκης Χαλκιάς, Λιζέτα Νικολάου, Μπέττυ Χαρλαύτη), κυρίως όμως με την απόδοση του έργου του Βίρβου από μαθητές του μουσικού σχολείου και του 32ου δημοτικού σχολείου και από τη δημοτική χορωδία Τρικάλων, τα Τρίκαλα τίμησαν έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της ελληνικής μουσικής σκηνής, έναν ποιητή του λαϊκού τραγουδιού.  Όταν το μεσημέρι της Κυριακής, στον πολυχώρο εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, η εκδήλωση έκλεινε με το διάσημο «Γιος της Γερακίνας», και την αναπάντεχη παρουσία επισκεπτών μαθητών από το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης, η συγκίνηση διαδεχόταν την υπερηφάνεια και η χαρά, τη μνήμη.

Παρούσες και τις τρεις ημέρες του συνεδρίου, η σύζυγος του Κώστα Βίρβου, κυρία Καίτη και οι δύο τους κόρες, Μαρία και Αναστασία Βίρβου.

Επρόκειτο για ένα συνέδριο αντάξιο του στιχουργικού μεγαλείου του δημιουργού.