Posted by & filed under Νέα.

Διήμερο δωρεάν εκδηλώσεων από τον Δήμο Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη

Τιμή στον τρικαλινό καλλιτέχνη και το 2019, με έμφαση στο μουσικό κέντρο «Το Χάραμα»

Ντοκιμαντέρ, συναυλίες και εκλεκτοί προσκεκλημένοι με έμφαση στη μουσική και στην ουσία της

Την πρώτη μεγάλη εκδήλωση για το 2019 ο Δήμος Τρικκαίων την αφιερώνει στον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη. Το Μουσείο Τσιτσάνη διοργανώνει μια διήμερη εκδήλωση με δωρεάν είσοδο, ως τιμή και μνήμη στον τρικαλινό συνθέτη – στιχουργό – δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και θρύλο της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα γέννησης και θανάτου του Τσιτσάνη, το Μουσείο και ο Δήμος Τρικκαίων διοργανώνουν εκδήλωση – αφιέρωμα. Φέτος, αυτή θα έχει πιο πανηγυρικό χαρακτήρα: θα είναι αφιερωμένη στο «ΧΑΡΑΜΑ», εκεί όπου ο Τσιτσάνης εμφανιζόταν ανελλιπώς από το 1970 μέχρι τον θάνατό του.

Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο είναι το ακόλουθο:

– Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, 20:30, αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη
Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για το ΧΑΡΑΜΑ, όπως παρουσιάστηκε από την εκπομπή της ΕΡΤ «ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ». Μετά την προβολή  θα μιλήσουν, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Κυριάκος Αγγελάκος, ο δημοσιογράφος – ερευνητής και εκδότης του περιοδικού «ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» Γιώργος Κοντογιάννης και  η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί από ορχήστρα, μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Τσιτσάνη.

– Πέμπτη 17 Ιανουαρίου2019, 20:30, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Θα δοθεί συναυλία με ερμηνευτές τη Μαρία Σουλτάτου, την Κωνσταντίνα Πάλλα και τον Φώτη Παπαζήση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα απάνθισμα από τα σπουδαιότερα τραγούδια που έχουν την υπογραφή των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών και είναι αυτά που διάλεξε και παρουσίασε η Λίνα Νικολακοπούλου στο ΧΑΡΑΜΑ τη διετία 1994-1996.

 Το Χάραμα

«Το Χάραμα: Ένα κέντρο μακριά από το κέντρο αλλά μέσα στην καρδιά όλων εκείνων που πέρασαν ένα βράδυ της ζωής τους εκεί και που ακούγοντας τον Τσιτσάνη, την Μπέλλου και τον Παπαϊωάννου γίνονταν αυτόπτες μάρτυρες της μουσικής ιστορίας που γραφόταν κάθε βράδυ εκεί και που αργότερα έγινε μύθος». Αυτά αναφέρονται στο δελτίο Τύπου της εκπομπής που προβλήθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 από την ΕΡΤ. Και όπως τονίζεται στην εκπομπή:

Ο μύθος του «Χαράματος» ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και γιγαντώνεται την ανατολή της δεκαετίας του ’70, όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης ανεβαίνει στο πάλκο. Ίσως κανένας άλλος χώρος της εποχής δεν εσώκλειε τέτοια μυστηριακή ενέργεια, δεν ανέδιδε τέτοιον ερωτισμό, δεν εγκιβώτιζε τόσο πηγαία κάθε λογής συναισθήματα και δεν εξομοίωνε διαφορετικές ηλικίες, κοινωνικές τάξεις και «κάστες ανθρώπων».

Κάτω από το πάλκο, οι «μουσαφιραίοι»: φοιτητές, οικοδόμοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και οι μεγάλοι σταρ της εποχής. Πάνω στο πάλκο, οι «νοικοκυραίοι»: ο ακούραστος εργάτης του πάλκου, Γιάννης Παπαϊωάννου. Η δωρική και ρέουσα κυρία του λαϊκού, Σωτηρία Μπέλλου. Η πιστή και μεγαλειώδης μουσική κομπανία και στο επίκεντρο όλων, ο Βασίλης Τσιτσάνης: ο «ιερέας» του πάλκου που με τις πενιές του μεταμόρφωνε το πρόγραμμα σε μία ιδιότυπη μουσική «Θεία Κοινωνία». Στο μέσο, η πίστα: η τρεμάμενη πίστα. Εκείνη που δεν επέτρεπε ανορθογραφίες και που έσπρωχνε μακριά της τους μη γνώστες, απογειώνοντας τους άξιους χορευτές.

Για τους πιστούς του, το «Χάραμα» όριζε ένα πολιτικό, ψυχαγωγικό και μορφωτικό τέμενος. Ακόμα και σήμερα, που δείχνει ρημαγμένο, διατηρεί τη δική του γλώσσα: μια γλώσσα σιωπηλή «που φωνάζει στο αυτί σου και σου λέει διάφορα».

Posted by & filed under Νέα.

 

 

 

«Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ»

ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

πάνω σε αρχειακό υλικό των παλαιών Φυλακών Τρικάλων

Σάββατο και Κυριακή 9-10 Φεβρουαρίου 2019

Ώρες 10:30-18:00 (σύνολο 15)

Ένα διήμερο βιωματικό Εργαστήριο με προβολές ταινιών,

έρευνα, ανάλυση και βιωματικές ασκήσεις.

Εισηγητής: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ

δημιουργός των ντοκιμαντέρ: Φιλιά εις τα παιδιά,

Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη,

Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί, κ.ά.

Χώρος πραγματοποίησης Εργαστηρίου:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ – Διοικητήριο παλαιών Φυλακών

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 22 άτομα

Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Δίδακτρα: 50€ (εκπτωτική τιμή 35€ για κατόχους κάρτας ανεργίας)

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Δηλώσεων συμμετοχής:

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2019.

Το Εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη όχι μόνο από τη διδασκαλία στα προηγούμενα Κινηματογραφικά Εργαστήρια Αθήνας, Θεσ/νίκης και άλλων πόλεων  ή στα καλοκαιρινά σχολεία (Βωβούσα, Μονοδένδρι, Πήλιο)  αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε 40 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ  και του Καναδά, προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

Περισσότερες πληροφορίες – Υποβολή Δηλώσεων συμμετοχής:

Βασίλης Λουλές: vassilisloules@gmail.com

 

 

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

Το Εργαστήριο κινείται στο ευρύτερο πλαίσιο του ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, έχει ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ χαρακτήρα και θα επικεντρωθεί στο θέμα: «Από το αρχειακό  τεκμήριο στον σχεδιασμό ενός ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες».

Το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως, που δίνει τον λόγο στους αφανείς ήρωες της ζωής, στους απλούς ανθρώπους ή φωτίζει την αθέατη πλευρά των πιο προβεβλημένων.

 

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου Εργαστηρίου βρίσκεται στο γεγονός ότι θα αναπτυχθεί γύρω από μια μεγάλη ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με «πρώτη ύλη» ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, που υπάρχουν στο κτήριο του πρώην Διοικητηρίου. Τα επιλεγμένα τεκμήρια θα μελετηθούν από την ομάδα ώστε να έρθουν στο φως κάποιες ανθρώπινες ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα (και πίσω) από αυτά τα ντοκουμέντα, που πολύ συχνά λέμε ότι είναι «απρόσωπα» μπορούμε μάλιστα να φανταστούμε πόσο πιο απρόσωπα είναι τα υπηρεσιακά έγγραφα σε χώρους όπως οι φυλακές.

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τους τρόπους για να «ζωντανέψουν» οι ιστορίες αυτές και θα επιχειρήσουμε (ως άσκηση) να χτίσουμε το ΣΕΝΑΡΙΟ (σκαρίφημα) ενός ή περισσότερων ιστορικών/ανθρωπολογικών ντοκιμαντέρ που θα βασίζονται επάνω τους.

 

Σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ, η οποία και θα αναλυθεί σε βάθος. Μέσω αυτής μπορούν να δημιουργηθούν ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την καθημερινότητα, την κοινωνία, την Ιστορία.

 

Με κύριο άξονα την παραπάνω άσκηση θα ανακύψουν και θα συζητηθούν καίρια ζητήματα που σχετίζονται με το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ, όπως:

— Πώς ερευνούμε στα αρχειακά τεκμήρια για ανθρώπινες ιστορίες;

— Πώς καταγράφουμε ειλικρινείς και εκφραστικές προσωπικές μαρτυρίες με την κινηματογραφική κάμερα;

— Ποια η σχέση της μικρής, προσωπικής ιστορίας με τη μεγάλη, καθολική Ιστορία;

 

Θα προβληθούν αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ του Β. Λουλέ και άλλων δημιουργών.

 

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι από μια φάση της εργασίας κι ύστερα θα έχουν χωριστεί σε 2-3 ομάδες, θα παρουσιάσουν στο τέλος τα σενάρια/σκαριφήματα ισάριθμων ιστορικών ή ανθρωπολογικών ντοκιμαντέρ. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν θα γίνουν γυρίσματα ταινίας, αλλά η κάθε ομάδα θα ετοιμάσει ένα μικρό «τρέϊλερ» για την παρουσίαση της ιδέας της).

 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ, θα λέγαμε ότι στο Εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς από κάποια «απρόσωπα» αρχειακά τεκμήρια θα περάσουμε στην ανακάλυψη ανθρώπινων ιστοριών και στον σχεδιασμό ενός ή περισσότερων ντοκιμαντέρ που θα ζωντανεύουν αυτές τις ιστορίες στηριζόμενα, κυρίως, στην προφορική μαρτυρία.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

 

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας (ιδιαίτερα σε όσους έχουν δουλέψει σε σχολεία Δεύτερης ευκαιρίας), σε ιστορικούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, ψυχολόγους (και γενικότερα σε απόφοιτους ή σπουδαστές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών Επιστημών), σε αρχειονόμους ή εργαζόμενους σε Αρχεία, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, σε όσους ασχολούνται με το «θέατρο-ντοκουμέντο», σε παραμυθάδες και αφηγητές, και ευρύτερα σε όσους ασχολούνται με την έρευνα, την προφορική ιστορία και την αφήγηση.

Για τη συμμετοχή στο Εργαστήριο δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου. Χρειάζεται όμως αγάπη για την έρευνα, το σινεμά και την προφορική ιστορία αλλά και περιέργεια, όρεξη και υπομονή.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

– Ο βασικός στόχος αυτού του Εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός «άλλου βλέμματος» πάνω στα τεκμήρια της Ιστορίας και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της.

– Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα για τις δικές τους ερευνητικές, εκπαιδευτικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

– Το Εργαστήριο αυτό, επίσης, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα-μελέτη του αρχειακού υλικού των παλαιών Φυλακών Τρικάλων.   

– Γενικότερη φιλοδοξία μας είναι να δημιουργούνται ντοκιμαντέρ ή άλλα projects που να αξιοποιούν τα Αρχεία και να συνδυάζουν την καλλιτεχνική αρτιότητα με την τεκμηρίωση και την επιστημονική εγκυρότητα.

 

ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΔΙΔΑΚΤΡΑ

 

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν στον εισηγητή Βασίλη Λουλέ το συνημμένο έντυπο  Δήλωσης Συμμετοχής και να καταβάλουν τα δίδακτρα σε Τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 50€ (εκπτωτική τιμή 35€ για κατόχους κάρτας ανεργίας)

 

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ: Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2019.

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 22 άτομα

 

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Στο τέλος του διημέρου θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Βασίλης Λουλές: vassilisloules@gmail.com

Τηλέφωνο 6944524198

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

 

Δείτε τη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δείτε την ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Δείτε το ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΛΕ

Posted by & filed under Χωρίς κατηγορία.

 

Μια μουσική βραδιά ισάξια του καλλιτεχνικού μεγέθους 5 τρικαλινών δημιουργών, αυτή της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2017.
Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης», τρικαλινές και τρικαλινοί, λάτρεις του λαϊκού μας τραγουδιού, είδαν από κοντά τον σχεδιασμό για το πρωτότυπο Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών.
Το διαδραστικό μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα, που θα παρουσιάζει μέσω καινοτόμων τεχνολογικών  επιτευγμάτων τη ζωή και το έργο των μεγάλων Καλλιτεχνών: Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Γιώργος Σαμολαδάς και Δημήτρης Μητροπάνος, περιλαμβάνονται στη νέα πολιτιστική δράση του Δήμου Τρικκαίων.

Με εξασφαλισμένα 900.000€ περίπου, ένα παλιό αρχοντικό στο Βαρούσι (την παλιά, ιστορική συνοικία της πόλης) διασώζεται και μετασκευάζεται στο νέο αυτό διαδραστικό μουσείο. Όπως είπε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου «η πόλη αναδεικνύει τον πολιτιστικό της πλούτο αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, διασώζοντας τη μνήμη της». Ετσι, «αφ’ ενός αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική κληρονομιάς μιας ιδιαίτερης συνοικίας της πόλης. Αφ’ ετέρου αξιοποιείται το πλούσιο πολιτιστικό (μουσικό) υπόβαθρο της περιοχής».
Από τις οικογένειες των καλλιτεχνών παραβρέθηκαν, η Ελευθερία Σαμολαδά, ο Κώστας Καλδάρας και η Μαίρη Βίρβου, που είδαν από κοντά τις ετοιμαζόμενες δράσεις:

  1. Συλλογή μουσικού υλικού, ψηφιοποίηση και επεξεργασία του
  2. Μουσικός λαβύρινθος

Σε τρισδιάστατο εικονικό μουσικό λαβύρινθο θα υπάρχουν εικονικοί χώροι ακρόασης, με κάθε χώρο να αντιστοιχεί σε έναν καλλιτέχνη – δημιουργό

  1. Timeline Radio

Σε εγκατεστημένες στον χώρο συσκευές με οθόνη αφής, ο επισκέπτης θα χειρίζεται ένα παλιό ραδιόφωνο, στο οποίο όμως η βελόνα θα δείχνει  χρονολογίες από τη ζωή κάθε καλλιτέχνη με ανάλογες εικόνες να εναλλάσσονται.

 

  1. Διαδραστικό JukeBox

Το πάτωμα του χώρου μετατρέπεται σε πληκτρολόγιο ενός JukeBox και ο επισκέπτης θα επιλέγει κάποιο τραγούδι , ρυθμίζοντας την «εικονική» ταχύτητα περιστροφής του δίσκου με τη διαρκή κίνηση των χεριών του. Όταν επιτευχθεί ο ρυθμός αναπαραγωγής, τότε «ξεκλειδώνει» η επιλογή ενός ακόμα μουσικού τραγουδιού. Σε δεύτερο επίπεδο, θα λειτουργεί σύστημα οπτικής προβολής του JukeBox, σαν να βρισκόμαστε στο εσωτερικό του.

 

  1. Ψηφιακή 3D Ανασύνθεση Σκηνής

Θα δημιουργηθούν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πραγματικών χώρων, με πρωταγωνιστές τους καλλιτέχνες, για να δοθεί η ατμόσφαιρα της κάθε εποχής, σε συνθήκες ρεαλισμού και ανάλογης ατμόσφαιρας.  Η ενέργεια θα εκτυλίσσεται σε σύντομης διάρκειας σενάρια με κεντρικό άξονα επιλεγμένα έργα των δημιουργών.

 

  1. Πόσο Καλλιτέχνης Είσαι;

Με ευφυές σύστημα ταυτοποίησης ομοιότητας της εκτέλεσης μουσικών κομματιών από τους επισκέπτες, ο καθένας θα μπορεί να παίζει ένα τραγούδι και το σύστημα θα του υποδεικνύει, αν και πού έκανε λάθος σε σχέση με το πρωτότυπο.

 

  1. Ηχητικό / μουσικό βιβλίο ευχαριστιών

Στο τέλος της εικονικής περιήγησης στο χώρο, ο επισκέπτης θα μπορεί, αντί για το γνωστό βιβλίο εντυπώσεων, να χρησιμοποιήσει μία διαδραστική οθόνη αφής. Με αυτή και με ένα εικονικό πεντάγραμμο που θα «ανοίγει» εικόνες του χώρου, οι εντυπώσεις θα καταγράφονται ως μουσική σύνθεση. Ετσι κάθε επισκέπτης θα έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό αποτύπωμα μετά την επίσκεψή του.

Δύο Μουσεία

Ετσι τα Τρίκαλα, πρωτεύουσα του λαϊκού τραγουδιού, θα διαθέτει ΚΑΙ το Μουσείο Τσιτσάνη ΚΑΙ το Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών, σε μια περιήγηση στην ιστορία και σε μια ευκαιρία για ανάδειξη των νέων χαρακτηριστικών της ελληνικής μουσικής. Ο Δήμος Τρικκαίων καθίσταται πρωτοπόρος στην ανάδειξη και αξιοποίηση της μουσικής παράδοσης της πατρίδας μας.

Ο Κώστας Κρομμύδας, ο τρικαλινός ηθοποιός και συγγραφέας, παρουσίασε συνοπτικά τη ζωή και το έργο των τρικαλινών καλλιτεχνών. Η φράσεις του αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα: «Είμαστε από τις ίδιες γειτονιές, περπατάμε στα ίδια σοκάκια, ατενίζουμε τον ίδιο ορίζοντα.  Μιλάμε μαζί τους όταν τραγουδάμε τα τραγούδια τους, και ας τα λέμε πολλές φορές με τον δικό μας τρόπο. Είναι πάντα δίπλα μας και για όλα όσα μάθαμε από αυτούς τους λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Μετά την παρουσίαση, η μουσική βραδιά ήταν εξαιρετική. Οι Λαμπρινή Καρακώστα και Ειρήνη Τουμπάκη ενθουσίασαν το κοινό, με την ερμηνεία αγαπημένων τραγουδιών από τους αγαπημένους τρικαλινούς συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές, με το κέφι να απλώνεται σε όλον τον χώρο.

Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωπος της ΙΜ Τρίκκης και Σταγών,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων κ.κ. Εφη Λεβέντη, Ντίνα Δήμα, Κώστας Ψύχος, εκπρόσωποι της ΑΔ Τρικάλων και της ΣΜΥ μαζί με μαθητές της Σχολής, πλήθος φίλων και συγγενών των καλλιτεχνών, λάτρεις της μουσικής και του ελληνικού τραγουδιού.

Posted by & filed under Νέα.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου Τσιτσάνη και παρουσία αρκετών συμπολιτών, φίλων της λαϊκής και όχι μόνο μουσικής, παρουσιάστηκε επίσημα στο Τρικαλινό κοινό, το βιβλίο του Ανέστη Μπαρμπάτση «Το πρώιμο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fagottobooks.

Για το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο που επιχειρεί μια σε βάθος έρευνα για τα πρώτα συνθετικά χρόνια του μεγάλου Τρικαλινού δημιουργού στη δισκογραφία, μίλησαν οι:

Θεόφιλος Αναστασίου  Φιλόλογος, Ερευνητής,Γιώργος Κοκκώνης Μουσικολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και Νίκος Ορδουλίδης Μουσικολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1915. Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη μουσική και μέχρι το 1935 όπου και φεύγει για την Αθήνα, έχει συνθέσει σαράντα μουσικά κομμάτια. Το παρόν βιβλίο ασχολείται με τη μουσική ανάλυση του πρώιμου συνθετικού έργου σε σχέση με το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτισμικό πλαίσιο των Τρικάλων, μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε το εν λόγω ρεπερτόριο.

Posted by & filed under Νέα.

Με απόλυτη επιτυχία και τις καλύτερες κριτικές, ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων «Τσιτσάνεια 2017» με τις «Μούσες του Τσιτσάνη».

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συνεπής στη διατήρηση του θεσμού «Τσιτσάνεια», ο οποίος μετρά 20 χρόνια, διοργάνωσε φέτος τέσσερις εκδηλώσεις: «Να χαμηλώναν τα βουνά» – αφιέρωμα στην ξενιτιά στην Ελάτη Τρικάλων, «Με το φεγγάρι περπατώ» – αφιέρωμα στα παραδοσιακά νυχτέρια στο Περτούλι Τρικάλων, «Ο δικός Δημήτρης, ο Μητροπάνος της καρδιάς μας» – αφιέρωμα στον μεγάλο τρικαλινό τραγουδιστή στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων στο Φρούριο και την τελευταία, τις «Μούσες του Τσιτσάνη».

Στη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στη γυναίκα, που ήταν τις περισσότερες φορές το επίκεντρο της δημιουργίας του Βασίλη Τσιτσάνη, τα τραγούδια του ερμήνευσαν μοναδικά η Λυδία Σέρβου, η Λιζέτα Καλημέρη και η Φωτεινή Βελεσιώτου, συνοδευόμενες από την Ορχήστρα Μουσείου Τσιτσάνη. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Στέλιος Καραγιώργος, την ενορχήστρωση ο Σάκης Κοντονικόλας και την επιμέλεια του οπτικού υλικού ο Αχιλλέας Λέρας.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη και πλήθους επισήμων, ο κόσμος απόλαυσε τις αξέχαστες επιτυχίες του Βασίλη Τσιτσάνη. Οι μελωδίες της «Μάγισσας», της «Αρχόντισσας» και της «Αχάριστης» κατέκλυσαν τον Μύλο Ματσόπουλου και το ενθουσιασμένο κοινό συνόδευσε πολλές φορές τις εξαιρετικές ερμηνεύτριες.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός εξήρε την αξία του θεσμού των «Τσιτσανείων», που φέτος συμπλήρωσε είκοσι χρόνια, και ευχαρίστησε τις Τρικαλινές και τους Τρικαλινούς που στηρίζουν την προσπάθεια της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων να αναδείξουν τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του τόπου μας.

Η μαγική βραδιά έκλεισε με τις ερμηνεύτριες και την ορχήστρα να γίνονται ένα με τον κόσμο, που χειροκρότησε θερμά τους καλλιτέχνες.

Posted by & filed under Νέα.

Με τον νόστο ως κυρίαρχο συναίσθημα και με νέα διοίκηση, ολοκληρώθηκε στα Τρίκαλα την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 το 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών.

Το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη και με τη συνδιοργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεσσαλών και του Δήμου Τρικκαίων, πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος του ανταμώματος, με ομιλίες και τοποθετήσεις επί των θεμάτων που απασχολούν τους Ελληνες μετανάστες και στη βάση της θεματολογίας του συνεδρίου: Τρίκαλα – Τσιτσάνης, Τεχνολογία, Τουρισμός.

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι το μήνυμα αισιοδοξίας έρχεται από τη Θεσσαλία, οπότε «μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αν ενώσουμε την εξωστρέφεια που δείχνουμε τα τελευταία χρόνια με τη δική σας αγάπη και στήριξη».

Επεσήμανε ειδικά για τα Τρίκαλα την πρωτοπορία στον τεχνολογικό τομέα (Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, Smart Trikala, ΑΤΜ πιστοποιητικών κ.α.) εκτός από την ιστορία, την παράδοση, τον αθλητισμό και τη μουσική.

Και αυτό που ζήτησε, είναι η συνεργασία: τη μεταφορά από τους απόδημους, καλών πρακτικών, καλών παραδειγμάτων και να γίνουν αγωγός επαφής με ανθρώπους, εταιρείες και οργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν και να βοηθηθούν.

Εκ μέρους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σιμορέλης τόνισε το πόσο «πρόκοψαν, αλλά δεν ξέχασαν» οι Έλληνες μετανάστες. Αναφέρθηκε στην εύστοχη θεματολογία του Συνεδρίου και εστίασε στο ότι είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και παραλλήλως η Πολιτεία να προσελκύσει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Τσίγκας, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού και του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη. Τόνισε ότι ο Έλληνας δεν ξεκόβει από τις ρίζες του, κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, σημείωσε ότι ο απόδημοι είναι σημαντικός πόρος, μια τεράστια δύναμη που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Ενώ χαρακτήρισε την Ομοσπονδία των Θεσσαλών ως κόμβο για την επικοινωνία τους με τη μητέρα πατρίδα.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Γιώργος Βόμπρας έκανε μια αναφορά στο πλήθος των ενεργειών και προσπαθειών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικό ζήτημα, τη διατήρηση της ελληνικότητας των αποδήμων.

Ο νέος πρόεδρος, κ. Διαμαντής Γκίκας, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρώπης,  αναφέρθηκε στους δεσμούς με την Ελλάδα και στη συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καναδά κ. Νικηφόρος Λαμπίρης έθεσε με εμφατικό τρόπο το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ αναφορές στο παρελθόν από τις ενώσεις Θεσσαλών στις ΗΠΑ έκανε ο κ. Θεοδ. Διαμαντόπουλος, με το προσωπικό του στίγμα να κυριαρχεί.

Ο πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης Αθηνών» κ. Στέφανος Κούτρας τόνισε ότι είναι σημαντική η εκπαίδευση των ελληνοπαίδων. Παρέμβαση έκανε η εκ των συνιδρυτών της ομοσπονδίας πριν 9 χρόνια, κ. Σαραντοπούλου, αναφερόμενη σε ζητήματα της ομογένειας. Η δε διευθύντρια της ραδιοφωνικής «Φωνής της Ελλάδας» κ. Γ. Τριανταφύλλη επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι, να υπάρξει κοινό αίτημα για την ενίσχυση της μετάδοσης των εκπομπών της ΕΡΤ και εκτός Ευρώπης, με την επανενεργοποίηση της ERT World για όλον τον κόσμο.

Ομιλίες ουσίας

Στην κύρια θεματολογία του συνεδρίου, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Δήμου Τρικκαίων και τρικαλινός ερευνητής ανέπτυξαν με επιχειρήματα τα τρία χωριστά θέματα:

Ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας αναφέρθηκε στα τεχνολογικά επιτεύγματα του Δήμου Τρικκαίων, για να περάσει η πόλη, αυτό το «εργαστήριο ιδεών και πράξεων», από το e-trikala (electronic), στο i-trikala (intelligent) και στο o-trikala (open). Ανέφερε τις δράσεις για το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, τα Εξυπνα σπίτια, το πρόγραμμα Active Age για ηλικιωμένους με άνοια, τα συνολικά 26 προγράμματα που υλοποίησε και υλοποιεί η εταιρεία, το Smart Trikala με το πλήθος των «έξυπνων» πολιτικών στα Τρίκαλα (φωτισμός, διαχείριση στόλου οχημάτων, στάθμευση κ.α.), το ΑΤΜ Πιστοποιητικών, το Delivery Πιστοποιητικών. Αλλά και την ανοιχτή πόλη, που δέχθηκε τους πρόσφυγες και η κοινωνία τους αγκάλιασε, με έντονη προσφορά από τους πολίτες και τους επαγγελματίες, με δράσεις για εφημερίδα ακόμη και στα αραβικά, αλλά και κάθε δυνατή προσφορά.

Η αντιδήμαρχος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων κ. Ντίνα Δήμα αναφέρθηκε στα άλματα που έχει ο Δήμος στα ζητήματα τουριστικής προβολής. Τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα ουσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά για τον Δήμο, ο οποίος προωθεί μεθοδικά τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Ανέφερε το παράδειγμα του Μύλου των Ξωτικών με το 1.000.000 επισκέπτες, του Μουσείου Τσιτσάνη, του Μουσείου Αγροτικής Ζωής στον Μύλο Ματσόπουλου, τις δράσεις στον Ληθαίο ποταμό και τη Λίμνη Γκιτζή, τον νέο ποδηλατόδρομο και τα δωρεάν ποδήλατα, το Infopoint και πλήθος άλλων δράσεων

Ο φιλόλογος – ερευνητής και συγγραφέας κ. Θεόφιλος Αναστασίου με μια εμπεριστατωμένη και μεστή ανάλυση, παρουσίασε το θέμα «Τρίκαλα, πρωτεύουσα του λαϊκού τραγουδιού». Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο και τους λόγους, για τους οποίους τα Τρίκαλα αφομοίωσαν πλήθος μουσικών ρευμάτων και ανέδειξαν τους Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βίρβο, Κολοκοτρώνη, Σαμολαδά και άλλους, λιγότερο γνωστούς δημιουργούς, επεσήμανε τη σημασία αυτού του «εθνικού πολιτισμού» που γεννήθηκε από το λαϊκό τραγούδι. Στο τέλος της ομιλίας, έκανε την ουσιαστική πρόταση,  να αρχίσει η συγκέντρωση του τεράστιου υλικού των τραγουδιών αυτών, στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη που λειτουργεί στα Τρίκαλα.

Στις εργασίες του Σαββάτου παρέστησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Αχ. Ζήρας, η τ. αντιδήμαρχος κ. Χρυσάνθου Γάλλου – Δαλκαφούκη, η δημοτική σύμβουλος Τρικκαίων κ. Σοφία Αλεστά και πλήθος ομογενών.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του Ανταμώματος είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή, με τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων σε ξενοδοχείο και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, με ξενάγησή τους στα Τρίκαλα.
Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2017/07/30/oloklirothike-9o-pagkosmio-antamoma-thessalon-sta-trikala/

Posted by & filed under Νέα.

Τρίτη χρονιά για την «Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης» στα Τρίκαλα. Τρίτη χρονιά για εκδηλώσεις στο Μουσείο Τσιτσάνη. Αυτή τη φορά ο Δήμος Τρικκαίων το γνωστό μας “Trikalart” το μεταμορφώνει σε εκδηλώσεις όχι μόνο μουσικού, αλλά γενικότερου πολιτιστικού περιεχομένου.

 

Εκτός από τις δωρεάν συναυλίες, προγραμματίστηκαν δράσεις με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων αλλά και… αποδράσεις – κυριολεκτικώς!

Από την Παρασκευή 30 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 ορισμένες δράσεις διαρκούν περισσότερο) η Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης «δρα» στον χώρο που αναδεικνύει τον πολιτισμό: πέριξ του μουσείου Τσιτσάνη και του τζαμιού, καθώς και στο θεατράκι του Ληθαίου, σε μια περιοχή που πλέον αποτελεί το δεύτερο μεγάλο πολιτιστικό στέκι των τρικαλινών.

Οι δωρεάν δράσεις, επιλεγμένες και με ουσία, προσφέρουν διαφορετικές επιλογές στη μουσική και αισθητική απόλαυση. Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τρικαλοκαίρι 2017»

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Με στόχο την  ανάπτυξη της συλλογικής μουσικής δράσης και  την καλλιέργεια και διάδοση της ορχηστρικής μουσικής από την μπαρόκ έως τη σύγχρονη εποχή, δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων. Από την ίδρυσή της και με την καθοδήγηση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη έχει να επιδείξει  σημαντικό έργο με σημαντικές εμφανίσεις και συνεργασίες.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ ΤΗ ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΥΛΗ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

H ορχήστρα «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» από τα Τρίκαλα, την πόλη που γέννησε τους  κορυφαίους δημιουργούς του λαϊκού μας τραγουδιού (ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ – ΚΑΛΔΑΡΑΣ – ΣΑΜΟΛΑΔΑΣ – ΒΙΡΒΟΣ – ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ) συνεχίζει και σήμερα με διάφορες δραστηριότητες να κρατά ζωντανή την παράδοση και να τιμά την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.Για τη συναυλία, η ορχήστρα έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα τραγουδιών του Τσιτσάνη και των άλλων Τρικαλινών δημιουργών, καθώς και ένα απάνθισμα  από τα σπουδαιότερα και ομορφότερα λαϊκά τραγούδια.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Ο ΑΤΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ & ΆΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

ΠΙΑΝΟ – ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ: ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΟΥ

 

Η παράσταση  παρουσιάζεται σε δύο μέρη.Στο πρώτο μέρος διανύει με ιστορίες και τραγούδια την άγνωστη παρισινή περίοδο του Αττίκ, τις σπουδαίες συνεργασίες και τους έρωτές του, τις περιοδείες του στην Αμερική, τη Ρωσία και την Ελλάδα, φτάνοντας ως την περίφημη «μάντρα». Πρόκειται για χαμένο – έως τώρα – και άγνωστο υλικό που ακούγεται για πρώτη φορά, συνθέτοντας μαζί με τις επιτυχίες του, την ιστορία της ταραχώδους και τόσο ενδιαφέρουσας ζωής του.Το δεύτερο μέρος, στις «…άλλες ιστορίες»,  κορυφώνεται με μια επιλογή από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια που γράφτηκαν στον μεσοπόλεμο, ενώ παρουσιάζεται ταυτόχρονα η ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Οι «Στρίγγλες», το ελληνικό γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα σε μια ταινία από – και για – τη ζωή τους τα τελευταία τρία χρόνια. Οδοιπορικό στις δυσκολίες, έμφαση στις καλλιτέχνιδες, στη μουσική. Η ταινία απέσπασε Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΘΗ

Ο Κώστας Στάθης είναι φιλόλογος, μουσικοσυνθέτης, κιθαρίστας και ερμηνευτής. Η παρουσία του στον χώρο της μουσικής περιλαμβάνει πλείστες συναυλιακές εμπειρίες και επαγγελματικές συνεργασίες με ιστορικές αθηναϊκές μουσικές σκηνές (Βάτραχοι, Αρχιτεκτονική, Εσπερίδες κ.α.), καθώς επίσης και επιτυχείς διαγωνιστικές συμμετοχές με ειδικές βραβεύσεις, όπως στα «Τσιτσάνεια 2003» και στους «Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού», στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων το 2013. Αυτή την περίοδο κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, σε μουσική και ερμηνεία δική του, με στίχους διάφορων γνωστών στιχουργών. Στον δίσκο αυτό συμμετέχουν, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Βαγγέλης Γερμανός και ο Νίκος Καλλίνης.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Το κίνημα «Άρδην» και ο Λαογραφικός Όμιλος Ασκληπιός Τρικάλων διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «Το Δημοτικό Τραγούδι. Αποτύπωση της ιδιοπροσωπίας του νεώτερου ελληνισμού», από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 και ώρα 8.00 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη. Θα μιλήσουν, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ασκληπιός κ. Γιάννης Σούλιος, ο συγγραφέας, λαογράφος και ερμηνευτής παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών κ. Σωτήρης Γοργογέτας και ο συγγραφέας, εκδότης και επικεφαλής του κινήματος «Άρδην» κ. Γιώργος Καραμπελιάς. Συντονίζει ο δημοσιογράφος, μέλος του κινήματος «Άρδην» κ. Σωτήρης Κύρμπας. Θα ακολουθήσει συναυλία δημοτικών τραγουδιών με παραδοσιακή ορχήστρα.

 

ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μια ομάδα νέων παιδιών, σπουδαστές μουσικής οι περισσότεροι στο «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» ετοίμασαν ένα πρόγραμμα «έθνικ» μουσικής  και το παρουσιάζουν με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο.

Ετσι καθρεφτίζεται ο τρόπος, με τον οποίο οι νέοι μουσικοί αντιλαμβάνονται τον λαϊκό πολιτισμό και εκφράζονται μέσα από τη δημοτική παράδοση.

Τραγουδούν η Χριστίνα Μπελμέζου και η Ελένη Λεοντάκη. Κλαρίνο παίζει ο Δημήτρης Καραβίδας, ο Κώστας Γκότζιας παίζει λαούτο και με τη βοήθεια των μουσικών επιμελείται το πρόγραμμα.

ΔΩΜΑΤΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ

Το πρώτο ζωντανό-διαδραστικό παιχνίδι απόδρασης μετά από τη μεγάλη επιτυχία των escape rooms στο εξωτερικό και τον τελευταίο καιρό και στην Ελλάδα, έφτασαν και στην πόλη μας για να κάνουν την απόδραση… παιχνίδι δίνοντας στην ψυχαγωγία μια άλλη πνοή!  Ομάδες από 2 έως 5 άτομα εισέρχονται στα ειδικά διαμορφωμένα θεματικά δωμάτια, γεμάτα γρίφους και μυστήριο. Έχετε 60 λεπτά για να αποδράσετε, με μοναδικά όπλα το μυαλό, την παρατηρητικότητα, την ταχύτητα και το πνεύμα συνεργασίας. Μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη διασκέδαση, περιπέτεια και ίντριγκα σας περιμένει. Ο χρόνος κυλάει!  Εσύ μπορείς να δραπετεύσεις;

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Τρικάλων οργανώνεται έκθεση βιβλίου με ταυτόχρονες παράλληλες δράσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων.

Posted by & filed under Νέα.

Μια γιορτή για τα παιδιά, μια γιορτή για τη μουσική, το μουσείο και το θέατρο.

Το μουσείο Τσιτσάνη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το βράδυ του Σαββάτου 20 Μαΐου 2017, με μια μουσική – θεατρική εκδήλωση. Βασισμένοι σε ιδέα της ηθοποιού Βίκυς Ιακωβάκη, ηθοποιοί και μουσικοί συντονίζονται για να συνδυάσουν την εκμάθηση ήχων και μουσικής, με θεατροπαιδαγωγική δράση. Στην δράση συμμετείχαν και οι μουσικοί Θωμάς Τάνκος-μπουζούκι, Χρήστος Μακρής-κιθάρα και Λευτέρης Τσικρικάς-μπαγλαμαδάκι.

Παιχνίδι, τραγούδι, θέατρο, σε μια δράση νυχτερινή, απευθυνόμενη στα παιδιά ηλικίας 5 -12 ετών, με ελεύθερη είσοδο, από τις 20:30, στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Posted by & filed under Νέα.

Ημ. Έναρξης: 14 Μαΐου 2017 – Ημ. Λήξης: 14 Μαΐου 2017

Ώρα/Διάρκεια: 10.00 – 15:00

Τοποθεσία: Μουσείο Τσιτσάνη

Το «Μουσείο Τσιτσάνη» προσκαλεί τα παιδιά ηλικίας μέχρι 12 χρονών και τους γονείς τους στο χώρο του Μουσείου την ερχόμενη Κυριακή 14 Μαΐου και ώρες 10:00 – 15:00  σε μια διαδραστική εμπειρία με θέμα τη «Γιορτή της Μητέρας».

Τα παιδιά με την υποστήριξη της μουσειολόγου Εύης Παπαϊωάννου θα ξεναγηθούν στο χώρο του Μουσείου, αναμένοντας να εμπνευσθούν από  τα εκθέματα και τις ιστορίες των τραγουδιών του Τσιτσάνη , για να ζωγραφίσουν την ευχετήρια κάρτα για τη «Γιορτή της Μητέρας».

Το «Μουσείο Τσιτσάνη» φρόντισε να έχουν τα παιδιά στη διάθεσή τους  χρώματα , πινέλα και χαρτόνι, για δείξουν την αγάπη τους και να πουν με ξεχωριστό τρόπο τη δική τους ευχή για τη μητέρα.

Με ζωγραφική και παιδική χορωδία, το Μουσείο Τσιτσάνη τίμησε στα Τρίκαλα τη φετινή Γιορτή της Μητέρας. Από το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου 2017, η μουσειολόγος Εύη Παπαϊωάννου υποδεχόταν μικρά παιδιά, που υπό το βλέμμα του Τσιτσάνη και των μεγάλων μας συνθετών και ερμηνευτών, ζωγράφιζαν για τη μητέρα τους.

Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη, όμως, ήταν η Παιδική Χορωδία Δήμου Διονύσου (Αττικής). Ευρισκόμενη στα Τρίκαλα, χάρισε εντός του Μουσείου, όμορφες συνθέσεις του μεγάλου μας συνθέτη. Τα παιδιά, διδαχθέντα έξοχα από τον μαέστρο και με τη συνοδεία πιάνου και φλάουτου, απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο τραγούδια του τρικαλινού μουσουργού, δίνοντας χρώμα μουσικό στο χρώμα των ζωγραφιών.

Στη συνέχεια τα μέλη της χορωδίας και οι συνοδοί τους ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη, συνομιλώντας με την αντιπρόεδρο κ. Βασιλένα Μητσιάδη και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για τη μουσική παράδοση των Τρικάλων.

 

Posted by & filed under Νέα.

Μνήμες των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, αναδίφησαν οι ομιλητές μιας διπλής βιβλιοπαρουσίασης στο Μουσείο Τσιτσάνη. Το βράδυ της Πέμπτης 20 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων και υπό την αιγίδα του Μουσείου, η εκδήλωση με τίτλο «Οι Εβραϊκές κοινότητες στον Ελλαδικό χώρο και διδάγματα από ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο».

Παρουσιάστηκαν δύο βιβλία:

Το πρώτο, οι «Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός». Είναι τα πρακτικά διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, στις 21-23 Μαΐου 2015 και τα οποία εκδόθηκαν σε βιβλίο το 2016.

Ομιλητές ήταν οι: Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής στην έδρα Εβραϊκών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος, ιστορικός, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων. Και οι τρεις τους, αναφέρθηκαν σε πτυχές και σημεία της ζωής των Εβραίων στη χώρα μας, με έμφαση στην όσμωση, τη συνεργασία, τις διασώσεις Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, τις παρελθούσες και παρούσες δυνατότητες διατήρησης των σχέσεων φιλίας των κοινοτήτων. Επίσης, κατατέθηκε πρόταση για υπόμνηση της παρουσίας Εβραίων στην πόλη των Τρικάλων ή της εξόντωσης τμήματος της κοινότητας στο Ολοκαύτωμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου αναφέρθηκε στην πορεία της κοινότητας στον χρόνο με τη μακραίωνη παρουσία της στα Τρίκαλα. Εξάλλου, σε μια πόλη των τριών θρησκειών, που επί αιώνες οι κάτοικοί της ζούσαν αρμονικά, αυτή η συνύπαρξη απετέλεσε και στοιχείο της ανάπτυξής της για αιώνες. Είναι, επομένως, χρέος η αναστήλωση της Συναγωγής, προκειμένου, η τριπλή θρησκευτική παρουσία, να είναι πλέον ξανά ορατή.

Το δεύτερο βιβλίο παρουσιάστηκε με τη μορφή βίντεο. Πρόκειται για το εξαίρετο φωτογραφικό λεύκωμα «Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898-1944: οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού», του Αλέξανδρου Μωυσή.

Πρόκειται για ένα συγκινητικό φωτογραφικό οδοιπορικό, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε περισσότερες από πεντακόσιες γυάλινες στερεοσκοπικές πλάκες του γιατρού και φωτογράφου Νισήμ Λεβή, μέλους επιφανούς οικογένειας της ρωμανιώτικης εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων. Η προβολή και τα σχόλια για τις φωτογραφίες και τις σχέσεις των κοινοτήτων Τρικάλων και Ιωαννίνων, έγιναν από τον κ. Ραφαήλ Α. Μωυσή, επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος  Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του μουσείου Τσιτσάνη κα Βασιλένα Μητσιάδη, ενώ παρέστησαν, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο βουλευτής κ. Κ. Σκρέκας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Εφη Λεβέντη, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Γ. Μητσιούλης, οι πρώην βουλευτές κ. Η. Βλαχογιάννης και Μ. Ταμήλος, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Κατσίκης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μ. Μαγρίζος, και πλήθος τρικαλινών, που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου. Επίσης αναγνώστηκαν χαιρετισμοί της Κοινότητας Βόλου και του κ. Β. Βενουζίου, μέλους της συνέλευσης της Κοινότητας Θεσσαλονίκης.